Bula imobiliară a explodat, scad prețurile la locuințe cu până la 20%: avertismentul experților de peste ocean, valabil și în România

de: Alexandru Puiu
07 11. 2022

Bula imobiliară, la fel ca în 2008, este un fenomen global ce se va resimți în fiecare colț al mapamondului, ca o consecință a crizei financiare alimentată de o inflație accelerată și dobânzi bancare din ce în ce mai mari. Cu alte cuvinte, oamenii nu-și mai permit casele în care stau, iar fenomenul este evident de mult timp.

Anul viitorul prețul locuințelor va scădea cu 15 – 20%, aceasta este opinia lui Ian Shepherdson, economist șef la Pantheon Macroeconomics. Avertismentul său se bazează pe o reducere a prețurilor care a început deja în Statele Unite ale Americii și, în mod inevitabil, se va reflecta într-o scădere globală a pieței imobiliare, dacă nu o prăbușire.

Prețurile la apartamente, case, în cădere liberă

Atât în România, cât și în America, activitatea de pe piața imobiliară și de construcții a încetinit. Indiferent care este realitatea actuală în materie de prețuri, aceasta nu se va mai menține mult, pentru simplul fapt că oamenii nu-și permit cheltuielile, nici cu ratele/chiriile, nici cu întreținerea. În cel mai optimist caz, prețurile la locuințe nu se vor duce în jos la fel de grav ca în 2008, dar înainte de mijlocul anului viitor, analistul citat de New York Post, previzionează o devalorizare a caselor și apartamentelor cu 15 – 20%.

Pesimismul lui Ian Shepherdson se bazează și pe statistici clare care se resimt deja din septembrie 2022, când contractele de achiziție au scăzut cu 10,2% comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut, conform datelor Asociației Naționale a Agenților Imobiliari din SUA. Pe primele nouă luni, căderea după același barometru al contractelor încheiate a fost de 31%.

Este însă important de reținut că deși scăderile menționate mai sus se văd de câteva luni, problemele financiare grave abia acum încep. Până acum a fost vorba doar de precauție, de acum înainte este vorba de consecințe. ”Vestea proastă, acum, este că prețurile trebuie să mai scadă, înainte ca piața să se adapteze complet la colapsul cererii”, a insistat Shepherdson într-o notă pentru clienții săi.